Oslo 20. - 21. september 2018

Den gode fortellingen


(16 september, 2016 - 15:31)Hva skal egentlig til for å gjøre en alminnelig fortelling, en alminnelig dekking av et skirenn eller et intervju godt?

Å pynte litt på sannheten

– Vi har en fortelling å fortelle. Det er materiale vårt. Historien kommer innenifra, også trenger den noen runder for å bli den perfekte historien, sier forfatter Jo Nesbø.

 

Jo Nesbø og Hallgeir Opedahl mener man kan lyve litt for å få en god historie. Enten det er som intervjuer eller intervjuobjekt.

 

– Det kjedeligste er når man har blitt intervjuet så mange ganger, og alltid får de samme spørsmålene. Da lyver jeg av og til for å bli litt mer interessant. For å bli en litt mer interessant person i media, sier Nesbø.

                   

 For selv om det er galt å lyve, kan man gjøre det noen ganger mener Nesbø. Så lenge det er for å gjøre historien bedre.

 

Den gode historien

Nesbø mener at nøkkelen til å få noe til å overleve, så er det historien. Enten det gjelder sport eller nyheter, så må man holde på historien. Man må vise publikumet at det er noe som står på spill, sier han.

 

– Hvis ikke publikum forstår hva som står på spill, blir det ikke spennende. Det er viktig å få frem det som står på spill i en fortelling, sier Nesbø.

 

For å få til en ordentlig god historie, legger Nesbø vekt på et par viktige elementer.

 

­– Det er viktig å ha en god dramaturgi. Man må bygge opp fortellingen slik at det står noe på spill, og at man forstår hvorfor det står noe på spill. Dette gjelder både i fiktive fortellinger og ekte fortellinger som skjer her og nå.

 

Forventinger til historien

I en hver fortelling er det en start, en mellomdel og en slutt. Denne rekkefølgen er så kjent at publikum nesten allerede vet hva som skal skje, før noe har skjedd. Rekkefølgen og handlinger tilfører en mening med historien, men hvordan historien blir til, er forskjellig.

 

– Noen ganger har jeg bare et par nøkkelscener jeg vet jeg vil ha med. De kan være helt uavhengig av hverandre, så da gjelder det å binde det sammen slik at det gir en mening, sier Nesbø.

 

Nesbø mener også at en viktig del av fortellingen er hvilke forventinger publikum har.

 

­– Publikummet i dag er så vant til så mye. Derfor gjelder det å enten innfri forventingene, eller gjøre noe helt uforventet, avslutter Nesbø

Søkeskjema


Følg med!

Motta vårt nyhetsbrev, skriv inn din mailadresse her:
Opprett ny konto
Følg oss på