Oslo 20. - 21. september 2018

Fullt hus på Ullevål


(16 september, 2016 - 09:59)

Torsdag var det igjen endelig tid for Radiodager, og i år er det påmeldt rekordmange deltakere.  

- DAB gir mulighet for bedre radio og flere kanaler, så statssekretær Bård Folke Fredriksen, da han sto for den offisielle åpningen under Radiodager 2016 i Oslo i dag. Han hadde selv stor tro på radioens fremtid. 

Fullt så optimist var ikke Knut-Arne Futsæter, som la fram tall fra Gallup og Kantar. Hans prognose er at radiolyttingen kommer til å gå ned i 2017 på grunn av FM-slukkingen, og det er særlig NRK som kommer til å tape lyttere. Han hadde derimot tro på at lyttingen ville øke igjen i 2018. 

Det er ingen tvil om at det er flere kanaler på grunn av DAB. Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge viste til tall som sa at 2,1 millioner hver uke hører på kanaler som har kommet på grunn av digitaliseringen av radio. 

DAB var selvsagt tema i det som blir den siste lederdebatten før riks-kanalene skal slukke sine FM-sendere i 2017. Styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Svein Larsen påpekte nok en gang at han mener at det ikke er bra å tvinge lytterne overr. 

– Radio burde være på flest mulige plattformer, sa Larsen og mente at digitaliseringen burde være styrt av forbrukerne, altså lytterne og ikke av aktørene. 

De store kanalene er selvsagt alle for FM-slukkingen, men var villige til å innrømme at overgangen ikke går helt knirkefritt. Lasse Kokvik fra Bauer Media mente at bransjen må ta signalene på alvor, når lyttere melder om problemer med å få de nye DAB-radioene til å fungere. 

Kenneth Andresen fra P4 mente at det var på tide å ta en debatt om innholdet i NRK og mente at P1 har blitt veldig lik sine kommersielle konkurrenter. 

 

Hvordan lede kreative medarbeidere

Dean Capello er Chief Content Officer i WNYC, den ikke-kommersielle radiostasjonen med flest lyttere i USA, og kom til Radiodager for å fortelle hvordan kreative medarbeidere bør ledes.  

– Det går ikke an å få til fantastisk kreativitet ved å gjøre det fra sidelinjen. Kreativitet må være hovudfokus, sier han.

For 20 år siden hadde WNYC én millon lytterer. I dag hører over 20 millionar på stasjonen, som har hatt en økning 50 prosent fra år til år.

– Det tar kanskje to-tre år før man kan se suksess, og mange er kanskje ikke komfortable med det. Man trenger en leder som kan stå i dette hele veien gjennom, sier han.

 

Møte med Herreavdelingen

Noen som har vist utholdenhet er Herreavdelingen, som har 20 års jubileum i år. 

– Målet er å sette hverandre ut. Og det er fortsatt like morsomt, om ikke morsommere, sier Finn Bjelke, som har ledet programmet med Yan Friis siden 1999.

 Friis nevner at kona hans synes han utlever for mye.

– Man glemmer liksom litt at naboene jeg snakker om på lufta også er ekte mennesker som også hører på radio. Jeg har blitt møtt av et par stygge blikk etter sendinger, forteller Friis.

 

Populær podcast

Torsdagens siste foredragsholder var Starlee Kine, som står bak podcasten Mystery Show. 

– Serien stiller to kriterium til mysteriet: De skal ikke kunne bli løst av internett, og de må bety noe for personen som kommer med dem, forteller hun. 

På spørsmål om hvordan hun får folk til å åpne seg opp, svarer hun:

– Det hjelper å ha den stemmen jeg har. Den gjør at det høres ut som om jeg ikke skal såre noen. Men jeg lytter virkelig til de jeg snakker med, og viser dem respekt, sier hun.

 

Quiz og Radiobio

Torsdagen ble avsluttet med Radioquiz på Dubliner, med Petter Lavern, og Radiobio på Cinemateket. På Radioquizen var det fullt hus og The Lalands stakk knepent av med seieren med 31 poeng. Kun 2 poeng som skilte første til tredje plass. 

Søkeskjema


Følg med!

Motta vårt nyhetsbrev, skriv inn din mailadresse her:
Opprett ny konto
Følg oss på