Er ikke ute etter å ta noen
Fredrik Solvang på Radiodager 2022. Foto: Tor Erik Schrøder
Er ikke ute etter å ta noen

Programleder i Debatten på NRK, Fredrik Solvang, delte sine tanker om intervjuteknikk med Radiodager 2022. 

Solvang er kjent for å stille kritiske spørsmål til folk som er i nyhetsbildet i debattprogrammet som går på NRK 1 to ganger i uka.

– Jeg er ikke ute etter å ta noen, sa Solvang og fortalte at det de driver er gravende journalistikk omtrent som man gjør i en papiravis.

– Men, vi driver avdekkende virksomhet på direkten, påpekte Solvang, som har en redaksjon med fem andre journalister i ryggen.

– Det aller viktigste er åpningsspørsmålet, avslørte debatteksperten om tankegangen bak Debatten. Redaksjonen jobber i to dager med å definere hva som er det viktigste.

Hva intervjuobjektet svarer forteller mye om hvordan debatten vil gå. Hvis ikke det kommer svar på det første spørsmålet er det sjelden de vil svare på de neste spørsmålene også. Men, når det gjelder politikere og andre ansvarlige er det å få et ikke-svar noe av poenget, fortalte Solvang.

Han avslørte også at de klart forskjellsbehandler «profesjonelle» intervjuobjekter og «vanlige folk». De siste får gjerne en opplæring før de går på direkten og i tillegg blir fulgt opp i ettertid. Og hvis det er viktig for saken får de også gå gjennom spørsmålene på forhånd noe som er utenkelig for politikere og andre i ansvarlige stillinger.

Han ble spurt om hvordan det hadde gått etter at Debatten ble forkortet med 20 minutter men i stedet går to ganger i uka i stedet for en gang ukentlig. Solvang mente det var en klar forbedring. De kunne være mer aktuelle og i tillegg var det lettere for seerne å følge med når sendingen er kortere.

Fredrik Solvang kom også med en avsløring: Han liker fakta og jakter ofte på sitater. Har intervjuobjektet sagt noe om saken tidligere som de ikke husker så er det særlig interessant om de sier noe annet nå.

Han fortalte også en fullsatt sal på Radiodager at hans drømmedebatt ville handle om prinsesse Märtha Louise og Durek Verett. Det er ikke fordi han er ute etter prinsessen. Han var overbevist om at hun ville komme godt ut av det i en debatt med noen av sine kritikere.

Partnere og sponsorer 2022

Bli sponsor for Radiodager? Les mer her

Test

Radiodager er landets største fagkonferanse for lyd- podkast og radio. Under konferansen deles også Norges offisielle lydpriser ut, som belønner det beste fra norsk radio og podkast i over 20 ulike kategorier.

Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi lager Radiodager

 © Foreningen Radiodager 
Alt materiale er kopirettslig beskyttet og er ikke tillatt kopiert uten avtale.

Utviklet av Para AS

0
    0
    Din ordre